Algemene vragen: +31 187 689911 - Reserveringen: +31 613473183

Museum

Museum

Het RTM Museum

Direct na de opheffing van de RTM-tramdiensten in 1966 is met inzet van entousiaste particulieren verrassend veel materieel gered van de slopershamer. In inmiddels meer dan 50 jaar is een uniek museum tot stand gekomen dat een representatieve collectie bezit van één maatschappij: het interlokale trambedrijf van de RTM.

Het museum toont de ontwikkeling van het vervoer van reizigers en goederen op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden vanaf de stoomtrams uit 1898 tot de modernisering met dieseltractie in de jaren 50 van de vorige eeuw. Ook voor de bussen en schepen van de RTM is plaats ingeruimd.

Bij een ‘rijdend museum’ staat het dienstvaardig maken en houden van het rollend materieel voorop. De oudste gebouwen op het museumterrein zijn dan ook bedoeld als werkplaats en overdekte stalling. In 2014 kon de eerste fase van het echte museumgebouw in gebruik worden genomen en in 2016 de uitbreiding tot de huidige omvang. In dit deel vindt u de statische collectie, zoals loc 57, de verzameling modellen en de tentoongestelde foto’s uit het rijke RTM-verleden. Het museum beschikt ook over een verzameling archief- en documentatiestukken zoals technische tekeningen en foto’s, maar ook film- en geluidsopnamen. Die kwetsbare stukken zijn ondergebracht bij het Streekarchief Goeree-Overflakkee in Middelharnis.

Naast de remise is een replica gebouwd van de watertoren van Strijen-Haven.

Op de volgende pagina’s staan overzichten van het materieel in onze collectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *