De RTM in een notendop.

De NV Rotterdamsche Tramweg Maatschappij is ruim een halve eeuw de belangrijkste vervoerder geweest op de Zuid-Hollandse eilanden en Schouwen-Duiveland. Het bedrijf exploiteerde veerdiensten en beschikte over 235 kilometer aan tramspoor. Wie vanuit Burgh op de kop van Schouwen met de RTM reisde was al in vijf en een half uur in Rotterdam-Zuid! Maar de stoom- en dieseltrams van de RTM vervoerden niet alleen passagiers. Het bedrijf richtte zich ook op het transport van agrarische producten, vee en bouwmateriaal.

Na de Watersnoodramp boette de RTM aan betekenis in. Zuidwest Nederland was toe aan meer snelheid dan de tram kon bieden en door de aanleg van de Deltawerken werd het netwerk van veerdiensten en tramlijnen overbodig. In februari 1966 reed in een vliegende sneeuwstorm de laatste RTM tram tussen Hellevoetsluis en Spijkenisse. Het bedrijf was toen al omgevormd tot busmaatschappij. Na een fusie eind jaren zeventig hield de RTM op te bestaan, precies honderd jaar na de oprichting.

Tastbare herinneringen

In het landschap en in dorpen en steden is de RTM nog altijd aanwezig. Voormalige havens, stationsgebouwen en trambruggetjes hebben de tand des tijds doorstaan. Medewerkers van de RTM maakten een aantal jaar geleden een inventarisatie.

Bussen

De RTM was niet alleen een trammaatschappij. Het bedrijf richtte zich – zeker na de Ramp- ook op het personenvervoer met bussen. De busgroep van de RTM heeft enkele historische bussen in haar collectie.